Опис вовка

Вовк — характеристика тварини та спосіб життя зграї



Вовк – це розумний і небезпечний хижак, що належить сімейству псових. Згідно з проведеними численними дослідженнями, вовк є предком домашньої собаки. І хоча вовк досі чимось нагадує пса, приручити його досить важко, практично неможливо.

Ніяке дресування не переможе вроджені інстинкти, хижак все одно залишиться потенційно небезпечним.

Середовище проживання вовків

Характеристика тварини

Вченими було помічено, що чим суворіший клімат, тим більший звір, і навпаки. В середньому висота хижака досягає 86 см, довжина — 160 см, а вага — до 62 кг, хоча в холодних регіонах дорослі особини можуть важити до 92 кг.

На перший погляд, вовк нагадує велику собаку, оскільки анатомія скелета практично збігається. Але якщо придивитися, то навіть недосвідчене окозможе побачити деякі відмінності:

  • Лапа ширша, ніж у собаки, а внаслідок двох виступаючих середніх пальців ще й трохи витягнута.
  • Звичайний череп виглядає масивним і великим. Голова наділена витягнутою мордою і широким чолом. Це одна з головних відмінностей хижака від шакалів і собак. А також звір здатний за допомогою міміки висловлювати свої почуття: спокій, роздратованість, злість, страх, гнів.
  • Зуби міцні та потужні. Вони здатні витримати величезне навантаження, оскільки є головною зброєю хижака в добуванні їжі та при захисті від ворогів. Якщо звір втрачає моляри або ікла, то він стає недієздатним і беззахисним.
  • Красивий і довгий хвіст вовка завжди опущений і не завивається колечком, як у собаки. Але по хвосту також можна визначити настрій тварини.

Хутро у звіра складається з двох шарів, тому вовк виглядає більшим. Верхній шар являє собою густе довге волосся, яке захищає тіло від бруду і вологості. Нижній шар – це сірий пух, що захищає тварини взимку від холоду. Забарвлення зовнішнього шару різниться у підвидів.

Тибетський вовк має світле хутро, лісовий житель – сіро-бурий відтінок, звірі, що живуть в пустелях, — рудуваті.

Де живуть вовки

У хижака найкраще розвинені нюх і слух, трохи менше зір. Якщо здобич знаходиться на відстані до 3 кілометрів, то вовчий ніс учує її. Потім, інформацію про близькість їжі звір передає своєму одноплеміннику за допомогою звукового повідомлення.

Такий спосіб спілкування дуже допомагає вовкам в полюванні. Крім виття, хижак здатний:

  • завивати;
  • бурчати;
  • гавкати;
  • верещати.

За характером вовки спокійні, обережні тварини. Прекрасні сім’янини, які будуть до кінця захищати самок і потомство від нападу інших хижаків.

Характеристика вовка

Різновиди вовків

У великому сімействі вовчих можна виділити три роди:

  • червоні вовки;
  • Гривисті вовки (Chrysocyon brachyurus);
  • Вовки звичайні.

А також відомо близько 35 підвидів, що відрізняються один від одного зовнішнім виглядом, способом життя і звичками. Найцікавіші  для вивчення такі особини:

  • Червоний (гірський) вовк – вид на грані зникнення. Являє собою своєрідну помісь шакала, вовка і лисиці. Хижак відрізняється малими розмірами в порівнянні зі своїми побратимами: максимальна вага 21 кг, а довжина — 110 см., а хвіст такий, яким буває у лисиці — довгий і пухнастий, з чорним кінчиком. Решта тіла забарвлене в рудий колір або його відтінки. Мешкає підвид в горах і ущелинах на землях Центральної та Південної Азії.
  • Північноамериканські особини – гібрид сірого і рудого вовків. Хутро зазвичай жовто-коричневого кольору з чорним волоссям на спині. У плечах зріст досягає 80 см, а вага — 40 кг. Харчуються, в основному, лосями та гризунами. Мешкають у лісах від південного сходу канадської провінції Онтаріо до Квебеку.
  • Євразійський вовк. Зовнішнім описом нагадує північноамериканських побратимів, але має більш густе хутро. Забарвлення дуже різноманітне: можна зустріти бежеву, білу, сіру, чорну шерсть. У Східній Європі зустрічаються особини поменше, а в Росії мешкають великі види.
  • Полярний вовк – найкрасивіший представник виду. Він має щільне світле хутро, яке прекрасно зігріває звіра в арктичних регіонах. Самці виростають до 1,5 м і важать приблизно 85 кг.
  • Тундровий вовк – підвид, про який є тільки коротка інформація. Він схожий на своїх полярних побратимів, але поступається їм у розмірах. Вага хижака не перевищує 50 кг. Хутро забарвлене в сірий колір і його відтінки, але зустрічаються і білі особини. Проживають зграї в сибірській тундрі та лісотундрі Європи.
  • Звичайний або Сірий Вовк — найбільший представник породи. Його тіло досягає 1,5 м в довжину, а ширина плечей — до 86 см. Важить хижак 32-60 кг, а у північних представників вага може доходити до 80 кг. Колір шерсті залежить від місця проживання. Лісові жителі мають переважно сіро-бурий окрас, мешканці тундри — білий, а пустельні вовки — рудий. Зустрічаються хижаки в Європі, Азії, Північній Америці.

Всіх вовків об’єднує одне – вони відносяться до хижаків, які небезпечні для людини. Однак ці ссавці рідко нападають першими та, по можливості, намагаються уникати зустрічей з людьми.

Фото вовка

Місця проживання

Звір проживає на території багатьох європейських держав: Італія, Іспанія, Росія (крім Сахаліну і Курил), Україна, Білорусь, Польща, Скандинавія, країни Прибалтики.

В Азії середовище проживання включає країни: Корея, Казахстан, Вірменія, Іран, Ірак, Грузія і частково Китай.

У Північній Америці хижака можна зустріти від Аляски до Мексики.

В Японії всі підвиди вимерли.

Вовк швидко пристосовується до навколишніх умов, тому може спокійно існувати на будь-якій місцевості. Однак тварина намагається уникати густих лісів і перевагу віддає лісостепу, тундрі, степів. По периметру вподобаної ділянки зграя проставляє пахучі мітки. Влітку займана територія ділиться на кілька зон, найкраща з яких дістається домінуючій парі.

Вовк на полюванні

Харчування хижака

Раціон звіра залежить від того, де живе вовк. Лісові вовки полюють на оленів, кабанів, лосів і козуль. Жителі тундри, в основному, харчуються північними оленями. Якщо хижак мешкає поблизу людського житла, то його здобиччю стають домашні тварини, при цьому звір не гребує собаками.

У літню пору сірий розбійник любить ласувати пташиними яйцями, пташенятами, ягодами, грибами і дикими фруктами. А в південних регіонах хижак із задоволенням втамовує спрагу кавунами і динями.

Вовки часто нападають на хворих і поранених тварин, здатні харчуватися падаллю і плазунами. Часто звір ховає м’ясо про запас або повертається до недоїденої здобичі.

На полюванні хижак поводиться безшумно і обережно. Він може просидіти в засідці кілька годин або навіть добу. Іноді при гонитві звір присипляє пильність жертви, роблячи вигляд, що відстав.Здобич уповільнює біг, і тоді вовк несподівано атакує її.

Взимку зграя нерідко полює спільно. При цьому члени сім’ї діляться на дві групи:

  • одна влаштовує засідку;
  • а друга заганяє здобич в пастку.

Вовки прекрасно орієнтуються на місцевості і можуть долати до 80 км за ніч. При цьому максимальна швидкість бігу становить 60 км/год. Про своє місцезнаходження звірі повідомляють один одному спеціальним виттям.

Харчування вовка

Розмноження вовків

Хижаки живуть зграями, в яких практично всі особини між собою пов’язані родинними узами. На чолі клану знаходиться ватажок і його самка, потім йдуть дорослі особини, вовки-одинаки і на нижньому щаблі ієрархії стоять цуценята.

Самці стають статевозрілими в 3 роки, а самки — в 2 роки.

У цьому віці звірі починають шукати собі партнера, але найчастіше не в колі своєї зграї, а за її межами. За своєю природою дикі хижаки моногамні. Пара зберігає вірність один одному, поки один з партнерів не гине.

З січня по квітень у вовків триває шлюбний період. В цей час навколо вільних самок, які досягли статевої зрілості, розгортається боротьба між самцями за їх увагу. В результаті вовк, що перемгі, і його обраниця стають парою.

Партнери відразу ж починають шукати місце, яке було б придатне для зачаття і народження вовченят. Це повинно бути приховане від сторонніх очей лігво (чагарники, невеликі печери в скелях або нори інших тварин), з якого відкривається хороший огляд місцевості.

Розмноження вовків

Перед настанням у самки тічки звірі поводяться як справжні закохані. Вони всіляко доглядають, заграють і піклуються про свого партнера. Коли у вовчиці починається естральний цикл (триває до двох тижнів один раз на рік), пара йде в своє лігво для спарювання, яке відбувається з початком овуляції.

Вагітність триває 9 тижнів (не більше 65 днів) і завершується народженням від 3 до 13 дитинчат.

Малюки з’являються на світ сліпими і тільки до двох тижнів свого життя починають прозрівати. Спочатку вовченята харчуються молоком, а потім мати годує їх відрижкою зі з’їденого м’яса.

Малюкам, що підросли, батьки і вся інша зграя приносять убиту здобич. Кожен вовк піклується про те, щоб потомство було ситим. У 2 місяці дитинчата ненадовго виходять з житла і вчаться першим азам полювання. А вже до початку осені вони здатні брати участь в гонитві за тваринами нарівні з дорослими членами зграї.

Природою було задумано, щоб діти вовків приходили в світ навесні, коли вже досить тепло і можна добути достатньо їжі. Однак відсоток виживання дуже низький – 20-40%. Решта особини живуть приблизно 15 років, а старіти починають близько 12 років.

Дитинчата вовків - вовченята

Цікаві факти про вовків

Вовку відведена важлива роль в екосистемі: він, знищуючи слабких і хворих особин, контролює чисельність тварин. Тому в Україні був скасований дозвіл на цілорічне полювання на звіра і встановлений новий термін — з 1 жовтня по 28 Лютого. Ще кілька цікавих фактів про розумного хижака:

  • Звір виступає одним з головних персонажів в народних казках. А у народів Півночі вовк займає не останнє місце в міфології.
  • У середньовіччі люди вірили, що хижак є пособником диявола. Про звіра складали легенди, в яких головну роль грав вервольф (перевертень).
  • На багатьох стародавніх гербах європейських сімей можна зустріти зображення вовка, який служив символом перемоги над ворогом. А також люди через герб показували, що їх рід зобов’язаний своїм походженням перевертню.
  • Вікінги перед важливим боєм одягалися в шкури вовків і навіть пили їх кров.
  • У Стародавньому Римі особини жіночої статі уособлювали привабливість і сексуальність, тому нерідко повій називали «вовчицями».
  • Для виведення нових порід вовки спеціально схрещувалися з собаками. Шляхом вдалих дослідів вдалося вивести вовчу собаку Сарлоса і чехословацьку вовчу собаку.
  • Раніше Ірландію називали вовчою землею, оскільки чисельність проживаючих на її території зграй була вкрай висока.
  • Найчастіше звір приймає роль негативного героя, що допомагає темним силам. Але в казках і епосі народів Півночі вовк, наділений відвагою і силою, зображується захисником вогнища і символізує вірність і відданість дому, сім’ї.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *